Kategorier
Måleri

Målare för trapphusmålning i Stockholm

Att måla trapphus är komplicerat i sig. Att måla trapphus i Stockholm är en konst. Speciellt äldre trapphus som ska bevaras. Ta hjälp av en trygg målare.

Trapphus verkar inte så svårt vid första anblicken. Det är ju inte så stora ytor, och det är relativt lätt att laga en vägg i ett trapphus. Men sedan kommer man till trappen, med högt i tak och många vinklar. Det blir snabbt svårare än man tänkt om man inte har de rätta redskapen. Det är då ni behöver ett erfaret måleri, till exempel Norrmalms Måleri.

Med en riktigt erfaren målare på plats kan ni dessutom få hjälp att hitta helt rätt färg till väggarna, och att lägga till snygga kontrastfärger som gör att hela trapphuset känns modernt, luftigt och trivsamt. Helt plötsligt kommer trapphuset att vara en plats där man känner sig bekväm att vistas.

En målare som vet hur man bevarar det gamla

Något som är en återkommande faktor bland trapphus i Stockholm är att de inte bara är gamla, men också att de är konstverk. För ett par hundra år sedan så lades det ner mycket tid, energi och pengar på att göra trapphusen otroligt vackra. De tekniker som användes då är inte alls samma tekniker som används idag. 

Till och med färgens baskomponenter skiljer sig, och kräver lite expertis för att repareras. Det är därför som det är så viktigt att ni använder er av en erfaren målare som har koll på äldre måleritekniker, speciellt om ni är ute efter att restaurera det gamla trapphuset, istället för att bara göra om och skapa nytt.

Så tänker en målare om färgvalet i ett trapphus

Det är såklart jättefint med väggmålningar och bårder. Det gör att trapphuset får lite personlighet. När det kommer till färgval så är det dock bäst att tänka neutrala färger. Ett populärt val som verkligen gör sig snyggt i en trappuppgång är nedtonade färger med en gråaktig nyans. Det är neutralt och lugnande. En beige nyans är också ett utmärkt val.

Sedan kan ni välja starka, pigga kontrastfärger till väggdekorationerna. Det finns såklart massor av val när det kommer till färger och nyanser, och ni vet bäst. Men om ni känner att ni behöver råd, så är en expertmålare alltid tillgänglig. Kom ihåg att en färg oftast ser annorlunda ut på färgprovet, så ett bra tips är att välja en ljusare nyans till stora ytor.

Det är inte alla målare som kan restaurera

Men det är inte alltid som man faktiskt vill göra om allt och skapa moderna trapphus. Ibland vill man faktiskt bara restaurera ett gammalt trapphus så att det ser ut som det gjorde när det skapades. Det är ett kulturarv som vi inte får glömma eller underskatta. Det är därför viktigt att bevara och restaurera om man har möjlighet till det.

Med gamla måleritekniker så kommer en utmaning. Det kan vara svårt att hitta samma färg, nyans och måleriteknik. Det kan vara tidskrävande. Men med en riktigt duktig målare så är ingenting omöjligt, och ert trapphus kommer snart att se ut precis som det gjorde i sina glansdagar när det byggdes.